Dokter ... doctor

2017-10-16

endo en...

    • dokter
    • endometriose
Nog een belangrijke speler op de “endometriosemarkt” erbij!

We schrijven 6 oktober 2017. In de promotiezaal van de KU Leuven, stijgt een nerveus gemompel op. De EndoHome afgevaardigde krijgt een plaats op de derde rij toegewezen en heeft daarbij een goed zicht op het sprekersgestoelte met microfoon. Een rij voor haar komt een statige grijzende heer zitten met vlak naast zich twee jonge meisjes. Tien minuten later komt zij erachter dat ze plaats kreeg tussen familie want de heer is de vader van C. Tomassetti en de twee meisjes, haar dochters. De lijn wordt vervolledigd met haar mama, haar man en aan EndoHome haar rechterkant zitten schoonbroer en zus. Je voelt de zenuwachtigheid in de zaal hangen en wanneer C. Tomassetti de zaal betreedt, zie je de zenuwachtigheid op haar gezicht afgetekend. Een heel andere dokter dan wat wij, als EndoHome, gewoon zijn.
Wanneer de jury in toga de zaal binnenkomt, gaat iedereen staan. Het rechtstaan gaat gepaard met eigenlijk wel veel gedempt geluid waardoor de afgevaardigde even achter haar kijkt. De zaal zit afgeladen vol! Even krijgt ze een knipoog van W. Verpoest, secretaris van het VVOG en welgekend bij EndoHome. C. Tomassetti haar verdediging gaat door in het Engels waardoor ieder zeer stil en aandachtig zit te luisteren. Het valt zeker te betwijfelen of ieder die tot de familie behoort, de uitleg met alle medische termen, verstaat maar dat er enkelen met tranen van trots aan het luisteren zijn, dat staat buiten kijf. Het goed onder de knie hebben van de materie bewijst Tomassetti bij de vele vraagstellingen door profs uit California, Oxford, Antwerpen, Brussel en Leuven. Niet alleen krijgt ze haar naturel terug, de zenuwen zijn volledig verdwenen en er kan zelfs van tijd tot tijd een gemeend lachje van af die wij van haar gewoon zijn. Ondertussen zit C. Meuleman, haar chirurgische moeder naar eigen zeggen, rechts in de rij te glunderen als een ster in een zomernacht. Heel even betrapt ondergetekende zich erop dat ook zij zich vervult voelt van trots om hier deel van te mogen uitmaken en in contact te staan met, zeker weten, een grote naam in wording in de endometriose wetenschap. De thesis is eigenlijk twee thesissen in één en de deliberatieronde is dan ook in 5 minuten gedaan. She did it! Bij deze heeft EndoHome terug een leidinggevende naam in de gynaecologie in haar adressenbestand staan!

Daarna volgt een receptie op maat. Champagne en een zeer goede catering zijn aangesproken en je kan zien dat er groepjes gevormd worden van mensen die elkaar kennen. Vlug pak ik het thesis boekje en ga rond als een groupie om handtekeningen in te zamelen. Samen met mijn visitekaartjes en zakken snoep loop ik de groepjes, de één al wat groter dan de ander, af. Allen luisteren ze aandachtig naar wat wij als EndoHome vzw willen bereiken, van het jongerenproject tot het belang van onze invloed op de wetenschap en onze droom om ooit iemand fulltime te werk te kunnen stellen qua onderzoek naar endometriose. De visitekaartjes zijn uitverkocht, net als het snoep dat ik mee had. Bij Dr. T. D’hooghe (Prof in gynaecologie en fertiliteit) staat Dr. Timmerman (prof. in radiologie), en ik ben in de wolken dat ze een gesprek aangaan met mij dat evenveel respect geeft en neemt. De tijd vliegt en ik excuseer mij om al een half uur van hun tijd in beslag genomen te hebben. Zowel Prof.  D’Hooghe als Prof. Timmerman, drukken mij op het hart hun voornaam te gebruiken. Ik ga er zowaar van blozen. We nemen afscheid om elkaar terug te spreken op het VVOG-congres in december, waarbij Dr. Timmerman zich jammer genoeg moet verontschuldigen door een voordracht in Noorwegen op dat tijdstip.

Denkelijk zijn alle aanwezigen, toch zo’n 150 man, nu op de hoogte van EndoHome vzw haar bestaan. De Warmste Week werd aangeprezen, onze website rolde regelmatig over de tongen en sommigen zochten reeds ter plaatse op hun Phone onze EndoHome vzw pagina.
Maar bon, ik denk dat EndoHome vzw voortaan wel een belletje zal doen rinkelen bij allen.

Keep on volunteering!

Groetjes
Elke

https://academic.oup.com/humrep/article-lookup/doi/10.1093/humrep/det017

Schrijf je in voor onze

nieuwsbrief