Endo gaat op reis

2017-11-15

endo en...

    • spannend
    • avontuur
    • leven met
Mooie reizen maken…

Eén van de zaken die ik mezelf heb beloofd sinds Endometriose heeft beslist over de rest van mijn leven.  Geen kinderen dus ook geen reden om te sparen voor iedereen, behalve om onszelf wat leuks te gunnen. Als er iets is wat Endo me heeft bijgebracht  is dat het vermogen om nu eindelijk wat keuzes in functie van mezelf te maken.  En zeker niets uit te stellen.

Namibië, een heel mooie bestemming.  Maar echter bijna een jaar vooraf te boeken. Een jaar vooraf een dure reis vast leggen als ik niet eens weet in welke staat mijn Endo 4 lichaam zal zijn op het moment van vertrek.  Die all-in verzekering is dus geen overbodige luxe...   
Zo blij dat ik het voorbije jaar van de operatietafel ben weg gebleven, en dan is het eindelijk tijd om mijn koffer te pakken. Over kledij moet ik al niet te lang nadenken , alles wat een safarikleurtje heeft mag mee.  Maar dan de andere helft van die koffer die toch steeds moet vrij gehouden worden voor Endo. Aangezien mijn fantastisch mooie vakantiebestemming geen gespecialiseerde zorg kent moet ik dus op alles voorbereid zijn. Op dit moment voel ik me endo-goed maar meestal is dit te mooi om te blijven duren…

Mijn huisarts, tevens een goede vriendin is even bezorgd als ik en schrijft me dan ook allerlei middeltjes voor  “in geval dat…”.

En zo komt het dat mijn koffer eigenlijk de helft is gevuld met Endo-benodigdheden. Voldoende pijnstillers voor dagelijks gebruik, onstekingsremmers voor dagelijks gebruik, laxeermiddelen 1 per 2 dagen, antibiotica voor diarree, antibiotica voor buikkrampen, anti-insectensprays en betencrème  Ook alle andere EHBO-zaken moeten daar nog bij. En natuurlijk tonnen maandverband. Alles verdeeld over de koffer van mij en die van mijn man, alsook in beider handbagage en in mijn handtas.  Er zou maar eens iets verloren gaan waardoor ik niets bij heb…  Alles uit voorzorg en binnen handbereik.  We zijn tenslotte 3 weken onderweg, wat 1 volledige cyclus is. Tijdens mijn vorige reis naar Afrika kreeg ik helse pijnen en moest snel na thuiskomst een ingreep ondergaan. Dat willen we niet meer meemaken!

De dag van vertrek voel ik me goed en kom ik door zonder enige pijnstilling. Alvast een overwinning.  24u onderweg naar bestemming maar ik geniet met volle teugen van mijn nieuwe thuisland.  De verandering van spijs werkt echter al snel op mijn verkorte darmen.  De echtgenoot is ondertussen al vrij gekend met mijn uitlaatgassen maar moet ook nu vaak vluchten voor vergassing…  Ik schaam me rot maar kan ermee leven. Ontlasting behoort al geruime tijd tot onze dagelijkse gespreksonderwerpen.  Op vakantie zijn we dan nog 24h/24h bij elkaar dus wordt hij er nog meer mee geconfronteerd… Want tijdens 3 weken Namibië leggen we 5000 km af samen in de auto.

Maar ik geniet!
 
Helaas op dag 3 keerde het tij. Fish River Canyon lodge, het mooiste plekje op aarde dat ik tot nu toe zag. Ik bevind me in een paradijs en ik lag in bed te vergaan van de pijn.  En dan nog een pijn die me tot dan toe niet bekend was. Ik vreesde al dat het verdere verloop van mijn vakantie was bepaald…  Met de ontstekingsremmers in de aanslag bleef ik nog enkele uren in bed. Een beetje slaap inhalen deed me goed. We hadden die ochtend een mooie wandeling gepland. Meestal verbijt ik de pijn en ga ik mee maar dit was vandaag geen optie.  Mijn man ging dus alleen op verkenning in de omgeving. Dat was balen…

Later die dag verloor ik een bloedprop. Het was me al snel duidelijk dat die de pijn veroorzaakte. Daarna ebde de pijn weg en ging het stillaan beter.  Met maandverband en pijnstilling binnen handbereik genoot ik toch verder van de vakantie.

We kwamen gedurende de reis op de mooiste plekjes die het land te bieden heeft.  Adembenemende vergezichten in the Canyon, the little five in de woestijn, de hoogste duinen ter wereld, the Ocean five met walvissen en dolfijnen en heel wat wilde dieren in Etosha National Park. Een heel mooie ervaring! Dit kan Endo me niet meer afpakken!  Mijn apotheek had ik vanaf dan nog heel beperkt nodig waardoor ik erg kon genieten van het land.

Een volgende reis zal niet lang op zich laten wachten, genieten nu het kan.  Dat die hele apothekerskast mee moet, dat nemen we er maar bij maar profiteren van het leven zullen we zeker doen!

Groetjes

Schrijf je in voor onze

nieuwsbrief