Feesten en endometriose – niet een ideale combinatie.

2017-12-23

endo en...

    • feestdagen
    • feesten
    • leven met
Twee weken voor het einde van het jaar schrijf ik deze blog voor de Endometriose  Vereniging.

Ik ben zelf vereerd dat ik deze kans krijg, nu net op de datum dat ik 20 jaar endometriose gediagnosticeerd ben. Ik moet zeggen, dit jaar is wel één van de heftigste jaren geweest in mijn hele endometriose loopbaan. Knipoog, ja vorige week weer een echo gehad waar opnieuw een cyste op te zien is.

Straf, ik heb dit jaar mijn laatste eierstok moeten afgeven en ja hoor we beginnen opnieuw aan een nieuw verhaal…

Maar dat is voor in het nieuwe jaar. Persoonlijk neem ik mijn voorzorgsmaatregelen nu al om de pijn onder controle te houden en me comfortabel door de feestdagen te loodsen.
Helaas spreek ik uit ervaring, in die zin dat ik endometriose had op de eierstokken en mijn darmen. Andere organen tot hiertoe nog niet zijn aangetast en ik neem tot vandaag geen medicijnen in om de endo te onderdrukken. Ik weet dat er onder jullie zijn die wel medicijnen gebruiken, ik heb daar tot op vandaag geen ervaring mee.

Misschien is het ook wel handig dat ik even gewoon endo schrijf, want iedereen weet dat deze blog over endometriose gaat… als het toch niet duidelijk is laat het mij weten, dan schakel ik volgende blog weer…
Ja dat schakelen hé, dat is iets wat je echt goed moet kunnen bij endo en de feestdagen. Ervoor zorgen dat je weet wat je eet, kan een groot voordeel zijn. Gewoon omdat pijnstillers nemen heel dikwijls niet werkt bij endopijn. Maar wat dan wel?

Rust en voldoende slaap nemen, is een tip die bij mezelf heel goed werkt. Je lichaam echt eens verwennen is ook een goede tip. Natuurlijk, je hebt steeds de kans dat er wel ergens in je buik een ontstekingscel is die heel subtiel aan het werk is, en dat heb je niet steeds in de gaten. Je bent op de duur zo gewoon aan de bijwerkingen dat regelmatig bloed laten prikken om dit te bepalen, toch essentieel is. En dit deed ik ook vóór de feestdagen. Zo wist ik waar ik nog beter op kon letten, en soms was een ontstekingsremmer echt nodig.

Natuurlijk dit zijn de grote middelen, je moet er al voor naar de arts en soms ook naar het ziekenhuis. Omdat hier ook de zuiderburen meelezen is dit bij jullie misschien anders, ik heb daar tot hiertoe geen zicht op hoe het bij jullie in zijn werking gaat, maar hier kan dat van dag op dag een bloedonderzoek, en daarom staat het al bijna 20 jaar vast in mijn agenda.

“HET LIJKT HEEL STOM MAAR IK ZOCHT ALTIJD UIT DAT WAAR MIJN DARMEN HET MINSTE LAST VAN HADDEN.”

En ja die darmen hé. Persoonlijk had ik daar wel wat mee, borrelende darmen en krampen zodanig dat ik ook zelf dicht plooide  van de pijn. Helaas moeilijker op te lossen als je zelf geen beslissing had in het eten dat er op de feesttafel stond. Het lijkt heel stom maar ik zocht altijd uit dat waar mijn darmen het minst last van hadden. Room : uit den boze, veel granen eten : vermijden, vetrijk voedsel : hmmm heel erg voor opletten. En natuurlijk het stevig gekruide gedeelte liet ik volledig aan mij passeren.

Helaas ben ik een zoetekauw, ik ben wel voorzichtig met gebak, mijn lichaam is zo gewend geraakt aan ijs, ijsjes zonder extra, maar we alle smaken. En wat met fruit? Neen, ook hier weer- ik ken ze -zeker geen ananas die vers is .

Feesten als de beesten kan hoor, zelfs met alcohol erbij. Voor de jongere onder ons toch niet te missen in hun leven. En misschien is het niet handig om overal een fles water mee te sleuren en is het een beetje onnozel om voor water te gaan betalen, maar je lichaam zal er zeker wel bij varen, water is dikwijls de sleutel om minder pijn te hebben…

“IK BEN VERSLAAFD AAN WARMTE.”

Ja, ik ben al een heel eind op weg, maar één constante die blijft bij mij is warmte, ik ben gewoon verslaafd aan warmte. Hier liggen in de zetel verschillende dekens, zelfs een donsdeken en altijd een warmtekruik (warmwaterblaas) . ik gebruik die elke dag vanaf de winter begint, ook door de dag soms, ja, je kan mij bij de gevoeligste endo ‘suskes’ klasseren, knipoog…

Maar het werkt soms veel beter dan een pijnstiller! En niemand die het ziet … oké sexy is het niet, maar daar trek ik mij al lang niets van aan! Endo darmen en pijn in de onderbuik hebben is gewoon geen lachertje! Warmte alstublieft…
En ik heb daar een goede reden voor. Ik heb het eens gevraagd aan mijn arts of het geen kwaad kan om met warmte mezelf op te peppen? Ze gaf me een zeer logische uitleg.

“Als je lichaam het moeilijk heeft gaat het zoveel energie verbranden om te blijven functioneren zoals het kan, warmte kan je lichaam een steuntje in de rug geven en werkt dikwijls als een oplader van batterijen. Het kan geen kwaad als je de behoefte hebt om dit te doen.”

Soms kan ik met warmte zelfs de spierpijn en de heftigste krampen voorblijven. Ja hoor, ik gebruik het zeer dikwijls.
Vele lezers onder ons zullen natuurlijk niet zonder medicijnen door de feestdagen komen, ik heb jaren lang mijn pijnstillers mee genomen, en zelfs gebuikt voor ik iets voelde. Hmmm, als je dit 20 jaar doet dan gaat er zeker iets anders gebeuren met je lichaam. Bespreek dit even met je arts wat je het beste doet met pijnstillers tijdens de feesten met endo.

Ik ben persoonlijk heel dikwijls geopereerd voor de feestdagen. Dan heb je ze wel nodig, maar ook extra rust! Ooit heb ik zelfs mijn ‘buik’ moeten ondersteunen omdat deze zo pijn deed om gewoon even gezellig mee aan de tafel te gaan zitten, want je wenst toch niet het buitenbeentje te zijn hé…

“HET IS ER EN HET MAG UITGESPROKEN WORDEN.”

Dat doe ik nooit meer, nooit meer. Ook al zien de meeste mensen niets van je endopijn, het is er en het mag uitgesproken worden!

Moeilijke kwestie, yes ook dat weet ik…

Na jaren van ervaring heb ik persoonlijk geleerd dat het beter is om er iets van te zeggen en de vraag open te laten voor familie en vrienden die er ‘meer over willen weten’ , ze komen het wel vragen als ze meer willen weten hoe het met je is en hoe jij je voelt.
Je kan staan kijken wie je komt vragen hoe het met je is gegaan en soms mag je gewoon je hele verhaal doen, en dat is echt fijn. Het maakt je feesten gewoon aangenamer.

Ik wens jullie zeer aangename feesten, een fijn Nieuwjaar!

Tot volgend jaar!
Esther.

Schrijf je in voor onze

nieuwsbrief