Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening, die voorkomt bij 1 op de 10 vrouwen in hun vruchtbare periode. Wereldwijd zouden er naar schatting 176 miljoen vrouwen endometriose hebben.


Wat is?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel, baarmoederslijmvlies of endometrium, vergelijkbaar met de binnenkant van de baarmoeder op andere plekken in het lichaam buiten de baarmoeder wordt gevonden.
De meest voorkomende plaatsen zijn de eierstokken, eileider(s), darmen, blaas of in zeldzame gevallen op de nieren en longen. Wat een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt.

De oorzaak

De oorzaak van endometriose is nog niet gekend, ondanks dat hier veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Wel bestaan er verschillende theorieën over het ontstaan van endometriose, echter deze verklaren geen van allen exact het achterliggende ontstaansmechanisme van endometriose. Wellicht is de oorzaak meer multifactorieel.

Theorieën over de oorzaak van endometriose.

Retrograde menstruatie

Er wordt verondersteld dat tijdens een menstruatie menstrueel bloed terugstroomt door de eileiders de buikholte in (zogenaamde "retrograde menstruatie") en zich nestelt op de bekkenorganen en buikwand waar het kan uitgroeien tot endometriosehaarden.

Immuunsysteem dysfunctie

Sommige vrouwen met endometriose lijken bepaalde immunologische defecten te hebben. Veel vrouwen met endometriose lijken ook een verminderde weerstand te hebben voor andere ziekten of aandoeningen. Of dit een oorzaak of gevolg van de ziekte is, is nog onbekend.

Lymfatische of vasculaire verspreiding

Endometriumcellen zouden via bloedvaten en/of het lymfatische systeem naar andere delen van het lichaam kunnen gaan. Dit kan verklaren hoe endometriose in organen buiten de buikholte komt, zoals de longen of hersenen.

Genetische factor

Er is aangetoond dat eerstegraads verwanten (moeder-dochter) van vrouwen met deze ziekte meer kans hebben om endometriose te ontwikkelen.

Metaplasie

Metaplasie is een proces waarbij een normaal type cel verandert in een ander normaal type cel. De theorie is dat endometriumweefsel in staat zijn andere type cellen te vervangen buiten de baarmoeder. Sommige onderzoekers denken dat dit in het embryo gebeurt, wanneer de baarmoeder wordt gevormd. Anderen denken dat volwassen cellen de mogelijkheid behouden die ze in de embryonale fase hadden om te veranderen in endometriumweefsel.

Omgevingsfactoren

Deze theorie suggereert dat bepaalde giftige stoffen in het milieu, zoals dioxine, het immuunsysteem en voortplantingsorganen kan beïnvloeden en zo endometriose kan veroorzaken.